Objava prvih rezultata popisa stanovništva 15. juna

Zamjenik direktora Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine Fadil Fatić kazao je danas u obraćanju poslanicima i delegatima članovima Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne skupštine BiH da bi prvi rezultati popisa stanovništva trebali biti objavljeni 15. juna.

Ocijenio je da je popis stanovištva najvažnije pitanje ove agencije te je podsjetio da se proces obrade podataka radi u saradnji s entitetskim zavodima za statistiku naglašavajući da je proces skeniranja, unošenja, šifriranja i kontrole validacije podataka završen početkom februara.

Pojasnio je da trenutno postoji sirova baza podataka, ali da bi do 15. juna trebali biti objavljeni prvi podaci iz popisa stanovništva, kako je ranije i najavljeno.

“Može se dogoditi da se zbog kašnjenja definiranja određenih pravila dođe do određenog prolongiranja objave prvih rezultata ili umanjenja početnih indikatora koje smo planirali da objavimo do 15. juna – istaknuo je Fatić”, prenijela je Fena.

Popis stanovništva i domaćinstava u BiH obavljen je u oktobru 2013. zbog čega je pitanje o terminu kada će rezultati popisa biti obavljeni postavio poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) i član Zajedničke komisije Sefer Demirović ističući da je od popisa prošlo godinu i po dana.

Kako je istaknuto danas na sjednici Komisije potrebno je imenovati i novog koordinatora za pitanje popisa uime Vijeća ministara BiH jer je Damir Hadžić prestao biti koordinator istekom mandata ministra za promet i komunikacije.

(Fena.ba)

Ništa od rezultata popisa u ovoj godini

Jedinstveni program obrade podataka popisa stanovništva 2013. godine u Bosni i Hercegovini nije ni jučer usvojen, kako...

Istinomjer

U Sarajevu održana konferencija o objavljivanju popisnih podataka

U Sarajevu je u četvrtak 19. februara održana jednodnevna konferencija pod nazivom „Popis 2013. u BiH – Objavljivanje podataka: Iskustva iz regiona i mogućnosti upotrebe i vizualizacije podataka“....

Istinomjer

Završena prva faza aktivnosti na unosu i obradi popisnih podataka

Po planu aktivnosti, koji je usvojio Centralni popisni biro, uspješno je završena prva faza aktivnosti na unosu i obradi podataka Popisa stanovništva domaćinstava i stanova 2013. godine u Bosni i...

Istinomjer