Sutra počinje kontrolni popis

Postpopisna anketa ili kontrolni popis stanovništva, domaćinstava i stanova počinje sutra 2. i završava se 10. novembra.

Kontrolori će anketirati oko 50.000 osoba u oko 16.000 domaćinstava u 107 općina i 240 popisnih krugova, svaki dan od 9:00 do 21:00 sat, uključujući i vikend, saopćila je Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine.

Cilj postpopisne ankete je da se analizom uporednih podataka iz Popisa i Postpopisne ankete, izračunaju dvije vrste indikatora kvaliteta Popisa: indikatori obuhvata i indikatori sadržaja.

Građani su obavezni da učestvuju u postpopisnoj anketi i da daju potpune i tačne podatke kao što su davali i tokom popisa. Postpopisna anketa je definisana u Zakonu o popisu tako da sve što je vrijedilo za Popis u smislu obaveznosti davanja podataka, vrijedi i za Postpopisnu anketu. Isto je i kada su u pitanju kaznene odredbe.

U oba obrasca KP-2 (upitnik za domaćinstvo i stan) i popisnica KP-1 (za osobe) biće po 16 pitanja.

U KP-2 obrascu su pitanja vezana za osnovne osobine stambene jedinice i domaćinstva, kao i pitanja o poljoprivredi, a u KP-1 pitanja koja se odnose na osobe i njihove karakteristike (obrazovne, ekonomske i druge). Za jednog člana domaćinstva treba tri puta manje vremena u odnosu na vrijeme koje je bilo potrebno tokom Popisa. U izabranom popisnom krugu neće se anketirati/popisivati svi građani već samo članovi domaćinstava izabranih metodom slučajnog uzorka. Tačnije, popisivaće se svi članovi svakog desetog domaćinstva u jednom popisnom krugu.

Podaci iz Postpopisne ankete će se čuvati kao službena tajna u skladu sa Zakonom o Popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013, Zakonom o statistici Bosne i Hercegovine i Zakonom o zaštiti ličnih podataka.

Iako su se tokom popisa u BiH građani učestalo žalili na postupke popisivača prilikom upisivanja etničke pripadnosti, vjeroispovijesti i jezika, ova pitanja su izostavljena u postpopisnoj anketi.

Aktivisti projekta “Popismonitor”, u sklopu kojeg su bilježeni prigovori popisanih stanovnika, podsjećaju da su se brojni građani žalili upravo na način kako su upisivana ova “škakljiva” pitanja, tako da ostaje nejasno zašto ona neće biti tretirana i tokom takozvanog kontrolnog popisa.

(Radiosarajevo.ba)

Ništa od rezultata popisa u ovoj godini

Jedinstveni program obrade podataka popisa stanovništva 2013. godine u Bosni i Hercegovini nije ni jučer usvojen, kako...

Istinomjer

Objava prvih rezultata popisa stanovništva 15. juna

Zamjenik direktora Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine Fadil Fatić kazao je danas u obraćanju poslanicima i delegatima članovima Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne...

Istinomjer

Konačni rezultati popisa stanovništva u BiH od naredne godine

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine (BiH) će prve konačne rezultate popisa stanovništva, koji je trajao od 1. do 15. oktobra 2013. godine, početi objavljivati naredne godine, a prvi rezultati...

Istinomjer