Na centralnoj lokaciji obradit će se 100 tona materijala

Sav popisni materijal iz popisnih komisija lokalne samouprave dostavljen je u centralno obradno mjesto kako je i planirano, rečeno je danas Feni iz Agencije za statistiku BiH na pitanje o radu Centra za skladištenje popisnog materijala u Istočnom Sarajevu.

“Priprema centralnog mjesta za unos i obradu odvija se po planu. Skladišni prostor je na vrijeme uređen, sav popisni materijal s terena je na vrijeme dostavljen, evidentiran i arihiviran tako da su popisnice spremne za unos podataka”, kažu u Agenciji za statistiku BiH, dodajući da je zaprimljeno gotovo 100 tona popisnog materijala koji će biti obrađen.

Za potrebe unosa i obrade podataka iz popisa Agencija za statistiku BiH u saradnji s entitetskim zavodima za statistiku radi na pripremi za instaliranje mrežne infrastrukture, radnih stanica, servera i svičeva, kao i sve ostale neophodne IT opreme. Pored toga razvijene su i aplikacije s kojima se automatizira kontrola unosa podataka, obavlja logička kontrola informacija, šifriranje i druge koje su neophodne za dalje statističke obrade.

Trenutno je u toku provjera i priprema preliminarnih rezultata popisa koji u skladu sa Zakonom o popisu trebaju biti objavljeni tri mjeseca od završetka popisa na terenu.

Za potrebe obrade podataka bit će zaposleno 298 osoba, na period od devet do petnaest mjeseci. U toku je izbor kandidata koji će proći pismeno testiranje.

Iz Agencije za statistiku BiH naglašavaju da će najuspješniji biti izabrani na osnovu rezultata testa i uz poštivanje člana 19. Zakona o popisu da nacionalna struktura osoblja koje radi na unosu, obradi i kontroli podataka popisa odražava nacionalnu strukturu stanovništva Bosne i Hercegovine prema posljednjem popisu.

Unos i obrada podataka počinje 1.decembra 2013. godine kada će i izabrani kandidati početi da rade.

(Fena)

Ništa od rezultata popisa u ovoj godini

Jedinstveni program obrade podataka popisa stanovništva 2013. godine u Bosni i Hercegovini nije ni jučer usvojen, kako...

Istinomjer

Objava prvih rezultata popisa stanovništva 15. juna

Zamjenik direktora Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine Fadil Fatić kazao je danas u obraćanju poslanicima i delegatima članovima Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne...

Istinomjer

Konačni rezultati popisa stanovništva u BiH od naredne godine

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine (BiH) će prve konačne rezultate popisa stanovništva, koji je trajao od 1. do 15. oktobra 2013. godine, početi objavljivati naredne godine, a prvi rezultati...

Istinomjer