Neće biti dodatnog popisivanja nepopisanih osoba

Popis stanovništva i stanova je završen i neće biti dodatnog popisivanja, potvrdila je za PopisMonitor glasnogovornica Agencije za statistiku BiH, Mirsada Adembegović u odgovoru na naš upit.

“U svim zemljama u kojima se radio popis putem intervjua ostao je dio građana koji nisu popisani. Popis je statističko istraživanje kojim se utvđuje što je više moguće tačan broj stanovnika, domaćinstava i stanova, a nije administrativna evidencija tako da građani ne gube ni jedno od svojih prava time što nisu popisani. Popis stanovništva, domaćinstava i stanova je najobimnija i organizaciono najkompleksnija statistička aktivnost tako da je bilo očekivano da neko ostane i nepopisan”, rekla je Adembegović.

PopisMonitor, nakon završenog Popisa stanovništva primio je preko 50 prijava nepopisanih građana iz više sarajevskih opština, kao i iz Zenice, Bihaća, Banja Luke, Zavidovića, Živinica Lukavca, Tuzle, Travnika, Brčkog i Doboja. Neki su nas pitali da li i šta mogu uraditi kako bi bili popisani, a upit smo poslali Agenciji za statistiku BiH.

Agencija za statistiku BiH, u saradnji sa entitetskim zavodima za statistiku, u periodu od 2. do 10. novembra će raditi postpopisnu anketu/kontrolni popis sa ciljem da provjeri kvalitet obuhvata i sadržaja prikupljenih podataka.

“Prvenstveno će se ocijeniti greške obuhvata popisanih jedinica (osoba, stanova i domaćinstava) i greške odgovora na osnovu odabranog broja pitanja radi bolje interpretacije statističkih podataka dobijenih iz popisa”, dodala je Adembegović.
S obzirom i na brojne upite onih koji su bili angažovani kao popisivači ili instruktori, a koji se odnose na isplatu honorara, pitali smo koji je to vremenski rok u kojem se mogu očekivati uplate.

“Budući da se svi učesnici u popisu plaćaju po učinku biće plaćeni kada budu završili posao i dostavili izvještaje”, odgovorila je kratko.
(popismonitor.ba)

Ništa od rezultata popisa u ovoj godini

Jedinstveni program obrade podataka popisa stanovništva 2013. godine u Bosni i Hercegovini nije ni jučer usvojen, kako...

Istinomjer

Objava prvih rezultata popisa stanovništva 15. juna

Zamjenik direktora Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine Fadil Fatić kazao je danas u obraćanju poslanicima i delegatima članovima Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne...

Istinomjer

Konačni rezultati popisa stanovništva u BiH od naredne godine

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine (BiH) će prve konačne rezultate popisa stanovništva, koji je trajao od 1. do 15. oktobra 2013. godine, početi objavljivati naredne godine, a prvi rezultati...

Istinomjer