Popisna komisija općine Domaljevac-Šamac demantirala navode Mirnesa Hodžića

Povodom pisanja PopisMonitora o prigovoru popisivača Mirnesa Hodžića na rad popisnog instruktora i Popisne komisije općine Domaljevac-Šamac, povjerenstvo je demantiralo navode iz prigovora koji je upućen Agenciji za statistiku, Zavodu za statistiku FBiH i medijima.

U demantiju se navodi kako je popisivač Mirnes Hodžić „izuzetno odgovoran posao popisivanja vršio pod utjecajem alkohola i izvan metodoloških uputstava za popis stanovništva, kućanstava i stanova“, te kako je „Instruktor koji je pratio rad popisivača Mirnesa Hodžića u potpunosti slijedio metodološka uputstva i pratio rad popisivača, te utvrdio niz nepravilnosti koje popisivač vršio tijekom popisa te upozoravao navedenog popisivača na metodološke propuste i napose na pretjeranu konzumaciju alkohola“.

„Najoštrije demantiramo navode popisivača Mirnesa Hodžića u kojima govori da je Popisno povjerenstvo dalo objašnjenje da će ono samo popisati domaćinstva na osnovu podataka iz policije te navod da je od njega traženo da evidentira lažno predstavljanje osoba. Nakon upozoravanja Popisnog povjerenstva i instruktora da se popis stanovništva, kućanstava i stanova ne vrši u alkoholiziranom stanju te da se strogo poštuju metodološka uputstva, popisivač Mirnes Hodžić je uz prijetnje i vrijeđanja upućena Popisnom povjerenstvu i instruktoru samoinicijativno napustio posao popisivanja petog dana popisa (05.10.2013. g.) te je Zavod za statistiku morao angažirati zamjenskog popisivača“, navodi se u saopštenju Popisnog povjerenstva općine Domaljevac-Šamac.

Sa druge strane, Mirnes Hodžić nam je u današnjem telefonskom razgovoru rekao da je istina da je on odustao od posla još 5. oktobra, ali je popisna komisija od njega tražila da potpiše ugovor i odustane od prigovora na njihov rad jer će ga u suprotnom javno diskreditovati.

„Rekli su mi da navedem da odustajem zbog bolesti, potpišem ugovor za tih pet dana i da ne upućujem prigovor Agenciji i zavodu za statistiku, jer će oni u suprotnom navesti da sam svašta radio. Alkohol i ako sam konzumirao u manjim količinama, to sam radio nakon završenog posla“, rekao je Hodžić koji je i uputio prigovor koji smo objavili.

Popisna komisija općine Domaljevac-Šamac u saopštenju za medije navodi i da će razmotriti podnošenje krivične prijave protiv popisivača Mirnesa Hodžića zbog prijetnji i lažnih navoda kojima je cilj diskreditiranje Popisne komisije općine Domaljevac-Šamac i instruktora.

(popismonitor.ba)

Ništa od rezultata popisa u ovoj godini

Jedinstveni program obrade podataka popisa stanovništva 2013. godine u Bosni i Hercegovini nije ni jučer usvojen, kako...

Istinomjer

Objava prvih rezultata popisa stanovništva 15. juna

Zamjenik direktora Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine Fadil Fatić kazao je danas u obraćanju poslanicima i delegatima članovima Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne...

Istinomjer

Konačni rezultati popisa stanovništva u BiH od naredne godine

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine (BiH) će prve konačne rezultate popisa stanovništva, koji je trajao od 1. do 15. oktobra 2013. godine, početi objavljivati naredne godine, a prvi rezultati...

Istinomjer