Dervo Sejdić bi nakon svega mogao ostati i nepopisan!

Dok se proteklih dana među bh. “liderima” koplja lome oko provedbe odluke “Sejdić-Finci”, Dervo Sejdić, borac za prava Roma je obilazeći BiH i braneći pravo sunarodnjaka da se popišu kao Romi, mogao bi ostati i nepopisan! Ima li kraja paradoksima?!

“Bio sam na putu, i preko članova porodice sam dogovorio s popisivačima da dođu u subotu. Cijeli sam dan proveo čekajući ih, nisu se pojavili. Na putu sam, upravo idem iz Mostara za Banja Luku, svratiću nakratko do kuće, i ne znam hoću li uspjeti da budem popisan, a popis sutra završava”, kazao nam je Dervo Sejdić koji se ipak više brine za Rome u BiH koji su se suočili s brojnim problemima.

“Na nekoliko mjesta se desilo da su popisivači Rome popisivali po imenima, i ako su imena bila nazovimo ih Bošnjačka, upisivani su kao Bošnjaci a da ih nisu ni pitali o izjašnjavanju. Reagirali su lideri naselja pa se s tom praksom uglavnom prekinulo. Imamo i slučaj iz Banovića gdje popisivač ženu nije želio upisati kao pripadnicu Romske nacionalnosti, ali je njen muž koji je inače aktivista reagirao poslije i tražili su ponovni upis”, ispričao nam je Sejdić u kratkom razgovoru koji je ipak bio dovoljan da nam spomene niz nepravilnosti.

“Više od 500 porodica sa područja Tuzlanskog kantona, Bijeljine, Vukosavlja, Modriče i Brčkog je otišlo van BiH i mogli bi ostati nepopisani kao pripadnici Romskog naroda”, navodi jedan od negativnih primjera Sejdić koji do posljednjeg dana popisa obilazi Rome širom BiH i pokušava pratiti proces popisa koliko može boreći se da se Romi mogu izjasniti onako kako žele a ne kako im se nameće.

Presuda u njegovom slučaju u kojem je sa Jakobom Fincijem tužio BiH, kojom je utvrđena diskriminacija i kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima, danas je glavni uvjet koji BiH mora ispuniti na evropskom putu.

Prijedlog vansudskog spora sa BiH, koji je uslijedio nakon što je sud usvojio njegovu apelaciju (koja je kasnije objedinila dva slučaja i poznatu kao Sejdić/Finci), niti jedan od njih nije htio prihvatiti.

Kada je jula 2009. godine zakazana prva rasprava po tužbi, Sejdić nije imao novca za odlazak u Strasbourg. Drugi put, kad je najavljena objava presude, u decembru iste godine, Alija Behmen, gradonačelnik Sarajeva, pomogao mu je da bude na licu mjesta, na Evropskom Sudu za ljudska prava.

„Ne mogu opisati koliki sam ponos osjećao kada su sudije meni, ‘malom Ciganu’, čitale presudu koja je donesena. Bio sam presretan“, kazao je Sejdić u jednom intervjuu za SB. Danas je njegova borba, sudeći po posljednjim pregovorima u kojima se “lideri” dogovaraju kako da očuvaju pozicije konstitutivnih, daleko od kraja.

(slobodna-bosna.ba)

Ništa od rezultata popisa u ovoj godini

Jedinstveni program obrade podataka popisa stanovništva 2013. godine u Bosni i Hercegovini nije ni jučer usvojen, kako...

Istinomjer

Objava prvih rezultata popisa stanovništva 15. juna

Zamjenik direktora Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine Fadil Fatić kazao je danas u obraćanju poslanicima i delegatima članovima Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne...

Istinomjer

Konačni rezultati popisa stanovništva u BiH od naredne godine

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine (BiH) će prve konačne rezultate popisa stanovništva, koji je trajao od 1. do 15. oktobra 2013. godine, početi objavljivati naredne godine, a prvi rezultati...

Istinomjer