Građanki Banja Luke uskraćeno popisivanje zbog lične karte, a potom joj izdati dokumenti na pogrešno ime!

U protekla četiri dana, PopisMonitor zaprimio je više desetina prijava građana i građanki u kojima su prijavljivali najrazličitije neregularnosti u provođenju popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine. S obzirom da smo već prvog dana saznali da je osnovna pretpostavka legalnog provođenja popisa – zaštita tajnosti ličnih podataka – prekršena jer nije obezbijeđen prostor za čuvanje popisnica, ali i s obzirom na brojna pitanja koja nisu bila riješena prije početka popisa, mnoge od tih prijava nas, nažalost, nisu iznenadile.

Među njima se, međutim, izdvojila prijava koju smo dobili tokom današnjeg dana, a koja nas je zaista ostavila bez riječi. Danas nam se, naime, javio gospodin Kemal Gunić, predsjednik Udruženja građana povratnika u Banjaluku, te nam je prijavio sljedeći slučaj.

Gospođu M.Š. (ime je poznato Popismonitoru) danas je posjetio popisivač i odbio ju je popisati jer kod sebe nije imala ličnu kartu. Na taj način je prekršio svoja ovlaštenja, jer posjedovanje lične karte nije uslov da bi se osoba popisala, niti popisivač ima pravo da traži uvid u lične dokumente osobe koju popisuje. Nažalost, ovakvo postupanje samo po sebi nije toliko neuobičajeno, jer su do sada prijavljivani i gori prekršaji od traženja ličnih dokumenata od osoba koje se popisuju. Ono što je uslijedilo, međutim, ponukalo nas je da izdvojimo ovaj slučaj i napišemo ovaj tekst, te da tako još jednom skrenemo pažnju javnosti na sve zloupotrebe koje prate proces popisivanja.

Nakon što joj je uskraćeno pravo da se popiše, gospođa M.Š. je otišla u lokalnu policijsku stanicu kako bi izvadila tražene dokumente. No, umjesto na svoje ime, tamo je dobila dokument u koji je bilo upisano njeno prezime, ali je umjesto njenog imena bilo upisano drugo ime, koje počinje istim slovom kao njeno. Zbog zaštite anonimnosti osobe o kojoj se radi nismo u mogućnosti objaviti imena, ali je iz njih više nego jasno da ime kojim je „zamijenjeno“ ime gospođe M.Š. konotira drugačiju etničku/nacionalnu pripadnost, te se opravdano može zaključiti da se radi o diskriminaciji na etničkoj/nacionalnoj osnovi – i to od strane institucije koja je nadležna za provođenje zakona!

Predsjednik Udruženja građana povratnika u Banjaluku, Kemal Gunić, potvrdio nam je tačnost ovih informacija, koje mu je lično dostavila oštećena građanka.

Još jednom ističemo da ni sam popisivač nije imao pravo tražiti od M.Š. da mu pokaže ličnu kartu na uvid, te da se ona nije ni smjela naći u situaciji da mora vaditi dokumente kako bi bila popisana. No, ono što joj se dogodilo nakon toga posebno je nedopustivo i još jednom pokazuje do koje mjere neregularno provođenje popisa proizvodi neželjene štetne posljedice po građane i građanke, koji se zbog nelegalnih i neopravdanih zahtjeva popisivača mogu naći čak i u ovakvim situacijama.

(Popismonitor)

Ništa od rezultata popisa u ovoj godini

Jedinstveni program obrade podataka popisa stanovništva 2013. godine u Bosni i Hercegovini nije ni jučer usvojen, kako...

Istinomjer

Objava prvih rezultata popisa stanovništva 15. juna

Zamjenik direktora Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine Fadil Fatić kazao je danas u obraćanju poslanicima i delegatima članovima Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne...

Istinomjer

Konačni rezultati popisa stanovništva u BiH od naredne godine

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine (BiH) će prve konačne rezultate popisa stanovništva, koji je trajao od 1. do 15. oktobra 2013. godine, početi objavljivati naredne godine, a prvi rezultati...

Istinomjer