Kako popis odmiče na vidjelo izlazi sve više nedoumica

Kako neko može reći da je sve uredu kada na terenu postoji niz problema, kazao je u izjavi za “Dnevni avaz” Fadil Fatić, zamjenik direktora Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, osvrnuvši se na izvještaje iz te institucije, prema kojima se prvi dani popisa u našoj državi odvijaju prema planovima.

Zaštita podataka

– Vidimo da popisivači popunjavaju popisnice po kafanama, da se popisnice ostavljaju bez sistemske kontrole i nadzora… Zamislite da jedan popisivač u svojoj kući drži 100 popisnica, može se desiti niz neugodnih situacija – da budu ukradene, da se mijenjaju, oštete… – upozorio je Fatić.

Dodao je da do jučer nije usvojena metodologija o registru teritorijalnih jedinica (bez koje se ne može vršiti dobar monitoring), kao ni protokoli između institucija o zaštiti podataka i njihovoj tačnosti te da ne postoji procedura po kojoj općinske popisne komisije trebaju čuvati materijal.

Na molbu da razjasni nedoumice građana u vezi s entitetskim i državljanstvom BiH, Fatić je potcrtao da je izjašnjavanje o državljanstvu BiH obavezno, a da je entitetsko “stvar svačije dobre volje”, jer izjašnjavanje o njemu nije obavezno.

Šta je bitno

Isto je ustvrdio i Kasim Trnka, profesor ustavnog prava, koji je u izjavi za “Dnevni avaz” potcrtao da izjašnjavanje o entitetskom državljanstvu nije obavezno, ali da u kampanji informiranja građana o popisu to nije dovoljno objašnjeno, pa pretpostavlja da zbog toga i dolazi do zabuna. 

– Bitno je da se svako izjasni kao državljanin BiH, naravno ako to jeste, i bitno je da ćemo imati broj državljana BiH. Po ustavnoj odredbi, svako ko ima entitetsko državljanstvo, ima i državljanstvo BiH. Zbog toga je državljanstvo BiH nesporno – potcrtao je Trnka.

Ne izvoditi zaključke koga treba popisati

Zdenko Milinović, direktor Agencije za statistiku BiH, jučer je posredstvom entitetskih zavoda za statistiku proslijedio upozorenje za sve popisivače na terenu. Podsjetio je da su, u skladu sa zakonom, popisom obuhvaćeni državljani BiH s prebivalištem ili boravištem u BiH, bez obzira na to jesu li u trenutku popisa prisutni u BiH ili su odsutni iz države, zatim strani državljani s dozvolom za stalni ili privremeni boravak u BiH, također bez obzira jesu li u trenutku popisa u BiH ili nisu, osobe bez državljanstva…

– Popisivač ne smije izvoditi zaključke koga treba popisati nego je dužan u potpunosti slijediti odredbe Zakona o popisu i metodološke dokumente – potcrtao je Milinović.

 Nejasna pitanja

Upitan ima li informacije s terena kako građani reagiraju na pitanja o etničkom, odnosno nacionalnom izjašnjavanju, s obzirom na to da im ponuđene odgovore popisivači ne smiju pročitati, Fatić kaže da u tom pogledu ima dosta problema.

 – Građanima nisu jasna pitanja – kaže Fatić.

(Dnevni Avaz)

Ništa od rezultata popisa u ovoj godini

Jedinstveni program obrade podataka popisa stanovništva 2013. godine u Bosni i Hercegovini nije ni jučer usvojen, kako...

Istinomjer

Objava prvih rezultata popisa stanovništva 15. juna

Zamjenik direktora Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine Fadil Fatić kazao je danas u obraćanju poslanicima i delegatima članovima Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne...

Istinomjer

Konačni rezultati popisa stanovništva u BiH od naredne godine

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine (BiH) će prve konačne rezultate popisa stanovništva, koji je trajao od 1. do 15. oktobra 2013. godine, početi objavljivati naredne godine, a prvi rezultati...

Istinomjer