SNSD: Nije obavezno, al’ mi kažemo da je obaveza

„Napominjem da je veoma važno da znaju da pored izjašnjavanja o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti građani imaju pravo i obavezu da se izjasne o posjedovanju državljanstva Republike Srpske“, portparol SNSD-a Dušica Savić.

(RTRS, Dnevnik 2, 29.09.2013.)

Komentar:

Pojedine političke partije u BiH, prema vlastitim priznanjima, aktivno su učestvovale u kampanjama pred popis stanovništva u kojima su građanima/kama sugerisale na koji način da se nacionalno/etnički izjasne, te kako da se izjasne o vjeroispovjesti i jeziku, u čemu su do sada prednjačile SDA, HDZ i SBB. SNSD se do nedavno nije mnogo bavio pitanjima nacionalnog, vjerskog i izjašnjavanja o jeziku, ali se pred sami Popis stanovništva, stanova i domaćinstava u BiH, naglo i intenzivno angažirao na pitanju izjašnjavanja o entitetskom državljanstvu. Tako je predsjednik SNSD-a i predsjednik RS, Milorad Dodik, nedavno izjavio da je državljanstvo Republike Srpske „kapitalna stvar“ i poručio građanima da „ne propuste priliku da u rubrici za državljanstvo istaknu državljanstvo Republike Srpske”.

No, izjava portparolke SNSD-a, data pred sam početak popisa, razlikuje se od tipičnih „popisnih“ izjava političara po tome što, osim što je data „o istom poslu“ utjecanja na slobodu izjašnjavanja građana i građanki, pokušava svoje političke stavove predstaviti kao činjenice, što nikako nije slučaj i predstavlja očiti pokušaj manipulacije.

Naime, istina je da građani i građanke, prema Zakonu o popisu, imaju pravo da se izjasne o entitetskom državljanstvu, ali je apsolutna neistina da imaju i obavezu da to urade. Ne postoji nikakva zakonska obaveza izjašnjavanja o entitetskom državljanstvu, što se može vidjeti i iz samog popisnog obrasca, koji na pitanje 19.1. o entitetskom državljanstvu nudi i opciju „Ne izjašnjava se“.

Izjašnjavanje o entitetskom državljanstvu je, dakle, u potpunosti stvar slobodnog izbora pojedinca/ke i ni na koji način ne predstavlja obavezu osobe koja se popisuje.

S obzirom na opštu atmosferu koja je stvorena oko popisa, te na skandalozne propuste načinjene od strane nadležnih  institucija u provođenju popisa, zaista je nedopustivo da se ovakvim tvrdnjama i plasiranjem očitih neistina od strane političkih partija dodatno doprinosi konfuziji među građanima i građankama BiH.  Usljed nedostatka kvalitetne informativne kampanje nadležnih institucija, ovakvim se izjavama samo dodatno zbunjuju građani, koji su već dovoljno sluđeni haotičnim i, u mnogim bitnim aspektima, nezakonitim provođenjem popisa, od čega koristi mogu imati samo političke partije u njihovim pokušajima manipulacija i korištenja popisa zarad drugih političkih ciljeva.

(istinomjer.ba)

Ništa od rezultata popisa u ovoj godini

Jedinstveni program obrade podataka popisa stanovništva 2013. godine u Bosni i Hercegovini nije ni jučer usvojen, kako...

Istinomjer

Objava prvih rezultata popisa stanovništva 15. juna

Zamjenik direktora Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine Fadil Fatić kazao je danas u obraćanju poslanicima i delegatima članovima Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne...

Istinomjer

Konačni rezultati popisa stanovništva u BiH od naredne godine

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine (BiH) će prve konačne rezultate popisa stanovništva, koji je trajao od 1. do 15. oktobra 2013. godine, početi objavljivati naredne godine, a prvi rezultati...

Istinomjer