Brojne žalbe i trećeg dana Popisa stanovništva u BiH

Trećeg dana popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini stižu brojne žalbe na nepravilnosti u procesu njegove provedbe, javlja Agencija Anadolija.

Do sada je registrirano oko stotinu prijava o nepravilnostima u popisu, koji traje od 1. do 15. listopada, potvrdio je Popis monitor.

Kako su rekli aktivisti monitoring tima, najviše je prijava o nedovoljno educiranim popisivačima te onima koji ne rade u skladu s propisima.

Osobito je dramatično u dijelovima Republike Srpske, odnosno u Trebinju. Kako je za AA kazao trebinjski imam Husein ef. Hodžić, zabilježen je i jedan smrtni slučaj koji se dovodi u vezu s popisom.

U mjestu Župa kod Trebinja jutros je pronađen mrtav Alija Šehović koji se nakon umirovljenja u Njemačkoj sa suprugom vratio u rodnu Župu. Mrtvog su ga pronašli njegovi brat i snaha, a sumnja se da je smrt nastupila od posljedica moždanog ili srčanog udara koji je nastupio nedugo nakon burne rasprave s popisivačima.

Naime, prema riječima efendije Hodžića, popisivač Pavle Gobović, čovjek iz susjednog sela, navodno nije želio popisati članove obitelji povratnika Alije Šehovića i njegova brata Hajrudina. Nakon brojnih intervencija, to je obavljeno u večernjim satima. Iznervirani je čovjek, međutim, jutros pronađen mrtav u svojoj kući, a popisivač i njegova instruktorica iz Bileće Nada Denda su posljednji koji su ga vidjeli.

Obitelj, ali i povratnici u Trebinju vjeruju da je Šehović umro od posljedica moždanog udara ili infarkta srca, i to zbog posljedica stresa koji je pretrpio prethodnog dana upravo zbog popisa.

Zamjenik direktora agencije za statistiku BiH Fadil Fatićrekao je za AA kako očito nije izvršena dobra edukacija popisivača i da nisu birani odgovarajući ljudi.

‘Vrlo su nekulturni. Standard ponašanja je nizak. Popisivač se mora kulturno ponašati. Mora upisati sve što mu kaže član kućanstva, a kasnije će kontrole dokazivati je li to točno ili ne. Svaki popisivač mora upisati ono što mu kaže domaćin’, rekao je Fatić.

(Anadolija)

Ništa od rezultata popisa u ovoj godini

Jedinstveni program obrade podataka popisa stanovništva 2013. godine u Bosni i Hercegovini nije ni jučer usvojen, kako...

Istinomjer

Objava prvih rezultata popisa stanovništva 15. juna

Zamjenik direktora Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine Fadil Fatić kazao je danas u obraćanju poslanicima i delegatima članovima Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne...

Istinomjer

Konačni rezultati popisa stanovništva u BiH od naredne godine

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine (BiH) će prve konačne rezultate popisa stanovništva, koji je trajao od 1. do 15. oktobra 2013. godine, početi objavljivati naredne godine, a prvi rezultati...

Istinomjer