Opravdanje Agencije za statistiku BiH: Popisivači materijale nose kući zbog udaljenosti općinskih komisija

Svi lični podaci građana koji se uzimaju prilikom popisa stanovništva i domaćinstava u BiH su kodirani i zaštićeni u bazi podataka te ih nije moguće zloupotrijebiti u bilo kojoj fazi obrade podataka, potvrdila je na današnjoj pres-konferenciji glasnogovornica Agencije za statistiku BiH Mirsada Adambegović nakon prvog dana popisa.

Posebno je istaknula da su svi učesnici u popisu potpisali izjavu o povjerljivosti i zaštiti ličnih podataka što znači da su odgovorni pod punom moralnom, materijalnom i krivičnom odgovornošću da čuvaju tajnost svih podataka do kojih dođu tokom popisa kao službenu tajnu.

“Ime i prezime osobe, ime jednog roditelja, jedinstveni matični broj i adresa stanovanja posebno su zaštićeni tokom popisa”, kazala je novinarima Adambegović.

Kazala je da je rezultat postignut tokom prvog dana popisa iznad prosjeka zemalja u regionu koje su na sličan način radile izvještavanje, odnosno imale SMS sistem izvještavanja jer je 87,2 posto popisivača poslalo izvještaj o prvom danu na terenu.

Govoreći o skladištenju materijala u općinama, Adambegović tvrdi da su općinske komisije osigurale adekvatne prostorije za prihvat i skladištenje materijala za popis, a popisivači su odgovorni za materijal tokom terenskog rada.

“Nakon 21 sat materijale popisivači nose kući i potpisanom izjavom garantiraju sigurnost popisnica, a potom ih dostavljaju u općinske komisije”, pojašnjava Adambegović, naglašavajući da neke velike općine poput Banja Luke, Novog Grada u Sarajevu ili Tuzle imaju po 900 popisivača te bi materijale trebali dostavljati tek u 21 sat, dodajući da su neki krugovi udaljeni i do 30 km od sjedišta općinske popisne komisije.

Na pitanje koja je lokacija centralnog mjesta za obradu podataka, Adambegović je ponovila da ona još nije utvrđena i postupak je u toku.

(Fena)

Ništa od rezultata popisa u ovoj godini

Jedinstveni program obrade podataka popisa stanovništva 2013. godine u Bosni i Hercegovini nije ni jučer usvojen, kako...

Istinomjer

Objava prvih rezultata popisa stanovništva 15. juna

Zamjenik direktora Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine Fadil Fatić kazao je danas u obraćanju poslanicima i delegatima članovima Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne...

Istinomjer

Konačni rezultati popisa stanovništva u BiH od naredne godine

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine (BiH) će prve konačne rezultate popisa stanovništva, koji je trajao od 1. do 15. oktobra 2013. godine, početi objavljivati naredne godine, a prvi rezultati...

Istinomjer