Dok se ne riješi problem skladištenja, popisnice će biti čuvane po kućama

Već prvi dan popisivanja evidentirane su brojne nepravilnosti i propusti u organizaciji Popisa u BiH, a možda i najveća je ta da popisivači/ice sve popunjene popisnice nose kući jer u lokalnim popisnim komisijama u FBiH nisu obezbjeđeni adekvatni uslovi za njihovo čuvanje.

Tragom članka sa portala Klix.ba, Popismonitor je ovu informaciju provjerio sa nekoliko popisivača i došao do istog zaključka, a svi pokušaji da kontaktiramo nekoga iz Agencije za statistiku BiH su ostali bez uspjeha.

Popisivači/ice koje je kontaktirao Popismonitor kažu kako još uvijek nisu potpisali ugovore, a neki čak nisu popisali niti izjavu o povjerljivosti ličnih podataka.

Osim ovog problema, putem stranice za prijavu problema na web stranici Popismonitor pristigle su i brojne prijave građana.

Kako piše portal klix.ba centralno skladište bi trebalo biti u Istočnom Sarajevu, no te prostorije nisu opremljene. Nadležni vjeruju da će to pitanje biti riješeno do 15. oktobra, a do tada će popisivači nositi materijal kućama, odnosno odnositi u prostorije opštinskih popisnih povjerenstava.

“Materijal popisivači nose s sobom kući, a na kraju popisa ga predaju komsijama”, kazala je za FTV Minela Biberović, općinska instruktorica u sarajevskom Novom Gradu.

Iako na taj način nisu adekvatno zaštićeni podaci građana BiH i postoji mogućnost zloupotrebe, Mirsada Adembegović, službenica za odnose sa javnošću Agencije za statistiku BiH tvrdi da nema razloga za brigu i da će za 15 dana biti riješen problem skladištenja podataka.

“Svako lice ima pravo da podnese prigovor kada sazna ili posumnja da su njegovi lični podaci zloupotrebljeni. Mi provodimo postupak i utvrđujemo da li je ta konkretna obrada bila protivzakonita”, kazao je Petar Kovačević, direktor Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH

Hidajeta Čolović, zamjenica direktorice Zavoda za statistiku FBiH, istakla je za Federalnu televizuju da je 18.000 popisivača na terenu i da danas nisu zabilježeni veći problemi.

“Nisu svi popisivači potpisali ugovore, jer se oni još printaju. No, iako nemaju ugovore oni mogu raditi jer su se obavezali time što su dali izjavu o povjerljivosti podataka”, istakla je Čolović, dodavši da su instruktori popisivačima savjetovali da polako rade, kako bi smanjili mogućnost greške, s obzirom da ima popisivača koji lošije obavljaju svoj posao.

Ona je navela da se nada da će se svi ti problemi prevazići u narednim danima i da će popis stanovništva proći u skladu sa zakonom.

(Klix.ba)

 

Ništa od rezultata popisa u ovoj godini

Jedinstveni program obrade podataka popisa stanovništva 2013. godine u Bosni i Hercegovini nije ni jučer usvojen, kako...

Istinomjer

Objava prvih rezultata popisa stanovništva 15. juna

Zamjenik direktora Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine Fadil Fatić kazao je danas u obraćanju poslanicima i delegatima članovima Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne...

Istinomjer

Konačni rezultati popisa stanovništva u BiH od naredne godine

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine (BiH) će prve konačne rezultate popisa stanovništva, koji je trajao od 1. do 15. oktobra 2013. godine, početi objavljivati naredne godine, a prvi rezultati...

Istinomjer