Asim Mujkić: Traljav, neorganiziran i protivrječan popis stanovništva

Kako je počeo, proces popisa stanovništva u BiH provodi se u pravom duhu dejtonske Bosne – traljavo, neorganizirano i protivrječno, ocijenio je za Agenciju Fena profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Asim Mujkić.

Naglašava da ima nekoliko zamjerki na popis stanovništva, posebno kada je riječ o tehničkim detaljima, izdvajajući tu činjenicu da popisivači nose popisni materijal svojim kućama.

“To da popisivači nose kući povjerljive lične podatke građana svjedoči ne samo o tome da je kod nas politička kultura takva da se ono što pripada sferi individuuma naprosto ne prepoznaje kao nešto značajno, nego nam to govori općenito kako dejtonska Bosna opterećena etničkim identitetom gleda na svog građanina kao individuuma – kao potpuno nevažnog”, smatra Mujkić.

Ocjenjuje da se već potvrđuju njegova ranija strahovanja da je jedino značajno u popisu stanovništva u BiH etničko prebrojavanje.

“Mogli su biti pošteni pa jednostavno s kratkim anketnim listićima doći u naše domove i pitati nas koje smo etničke pripadnosti, koja nam je vjera i kojim jezikom govorimo”, ističe.

Mujkić nije siguran šta će se popisom značajno saznati o građanima i njihovom stanju, naglašavajući da nema elementarnih pokazatelja kojima bi se utvrdilo kakva je socijalna struktura u BiH i slično.

“Nebitni su lični podaci građana i gdje će sve to biti odloženo, najvažnije je samo da se očita etnička pripadnost. Ovo je, dakle, jedan etnopolitički spektakl kao i izbori, i ništa lijepo ne mogu reći za popis”, zaključio je Asim Mujkić.

(Fena)

Ništa od rezultata popisa u ovoj godini

Jedinstveni program obrade podataka popisa stanovništva 2013. godine u Bosni i Hercegovini nije ni jučer usvojen, kako...

Istinomjer

Objava prvih rezultata popisa stanovništva 15. juna

Zamjenik direktora Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine Fadil Fatić kazao je danas u obraćanju poslanicima i delegatima članovima Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne...

Istinomjer

Konačni rezultati popisa stanovništva u BiH od naredne godine

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine (BiH) će prve konačne rezultate popisa stanovništva, koji je trajao od 1. do 15. oktobra 2013. godine, početi objavljivati naredne godine, a prvi rezultati...

Istinomjer