Pogledajte priručnik o popisu za građane i građanke

ACIPS“Svrha popisa stanovništva: Priručnik za građane i građanke” naziv je publikacije koju je objavila Asocijacija Alumni Centra za interdisciplinarne postdiplomske studije (ACIPS).

Cilj ovog priručnika je da detaljnije informiše građanke i građane Bosne i Hercegovine o svrsi postavljanja pojedinih pitanja i za šta bi se dobijeni podaci mogli koristiti.

Ova publikacija podijeljena je u tri poglavlja. Prvo poglavlje se odnosi na prava i obaveze i
građanki i građana s jedne strane, a s druge strane se odnosi na prava i obaveze popisivača.

Drugi dio posvećen je informisanju građana o zaštiti ličnih podataka prilikom popisa i njihove obrade.

Treće, i ujedno najobimnije poglavlje priručnika, se odnosi na pojašnjenje pitanja
iz obje popisnice i koja je svrha postavljanja tih pitanja.

Prva popisnica P1 je popisnica za stanovništvo i u njoj su pitanja koja se odnose na mjesto stanovanja, starost, obrazovanje i ekonomske aktivnosti. Druga popisnica, P2, odnosi se na podatke o stanovanju, stanovima i kućama, te na podatke o poljoprivredi.

Priručnik se temelji na zvaničnim zakonima Bosne i Hercegovine, prije svega Zakona o
popisu stanovništva, stanova i domaćinstava u BiH 2013, Zakona o zaštiti ličnih podataka,
te Zakona o statistici BiH. Pored toga, najvažniji izvori podataka predstavljaju dokumenti
Ujedinjenih nacija (UN) i Eurostata u kojima su date preporuke za popis stanovništva, stanova i domaćnistava, te publikacije Međunarodne organizacije za rad (ILO) u kojima su date preporuke za organizaciju i pripremu popisa.

Priručnik možete preuzeti na ovom linku.

ACIPS je ranije prezentovao i dokument  “Popis 2013. u Bosni i Hercegovini: Politička, ekonomska i socijalna analiza“.

Cilj dokumenta je pružanje sveobuhvatnog pregleda svih ključnih pitanja vezanih za popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH, analiza sprovedbe probnog popisa, problematiziranje spornih i/ili nedovoljno definiranih pitanja iz popisnice, kao i da suštinski i terminološki doprinese diskusiji o spornim aspektima predstojećeg popisa. U tu svrhu je napravljena analiza procesa sprovođenja i pripreme popisa iz tri osnovna aspekta: političkog, identitarnog (etno-kulturnog) i socijalno-ekonomskog. Na kraju istraživanja autori su ponudili preporuke do kojih su došli tokom ovog istraživanja, a u cilju što bolje i transparentnije sprovedbe popisa u Bosni i Hercegovini.

Ništa od rezultata popisa u ovoj godini

Jedinstveni program obrade podataka popisa stanovništva 2013. godine u Bosni i Hercegovini nije ni jučer usvojen, kako...

Istinomjer

Objava prvih rezultata popisa stanovništva 15. juna

Zamjenik direktora Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine Fadil Fatić kazao je danas u obraćanju poslanicima i delegatima članovima Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne...

Istinomjer

Konačni rezultati popisa stanovništva u BiH od naredne godine

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine (BiH) će prve konačne rezultate popisa stanovništva, koji je trajao od 1. do 15. oktobra 2013. godine, početi objavljivati naredne godine, a prvi rezultati...

Istinomjer