Putem Popismonitora od danas možete prijaviti nepravilnosti vezane za popis stanovništva

Problemi se mogu prijaviti online, putem web stranice www.popismonitor.ba ili e-maila prijava@popismonitor.ba, ali i slanjem SMS-ova na brojeve telefona:  065 001 944; 063 556 467; 062 553 091; čime je i građanima i građankama koji nemaju pristup interentu omogućeno da prijave uočene zloputrebe.

Web alatka za prijavu problema omogućava građanima i građankama da se aktivno uključe u procese monitoringa popisa, te da prijavom svih uočenih grešaka i zloupotreba utiču na to da se broj zloputreba smanji,  odnosno da se dokumentuje svaka povreda ovog procesa. Osim ovoga, alatka, kao i mogućnost stalnog kontaktiranja “Popis monitor” tima, će omogućiti građanima i građankama da se osjećaju sigurnije u procesu popisa, kao i da znaju da imaju nezavisnu adresu na koju se mogu obratiti za pomoć sa svojim problemima. “Popis monitor” tim će redovno pratiti sve prijave i reagirati blagovremeno i adekvatno na sve hitne situacije i očite zloupotrebe popisnog procesa.

Mogući problemi pri provođenju popisa grupisani su u odnosu na one aspekte i procedure u kojima se mogu očekivati manipulacije ili zloupotrebe tokom provođenja Popisa, te smo definirali sljedeće kategorije problema: problemi pri zapošljavanju popisivača, u toku kampanje informisanja, problemi u radu popisnih komisija na opštinskim/gradskim i kantonalnim/entitetskim nivoima, ponašanje popisivača, zaštita privatnosti podataka, prisustvo neovlaštenih lica na popisu, a svi ostali eventualni problemi mogu biti evidentirani pod oznakom “ostalo”. Osim prijave problema, građani i građanke će moći i da pregledaju već prijavljene probleme, vide lokacije na kojima su prijavljeni, kao i da automatski dobijaju izvještaje o svim problemima prijavljenim u nekom određenom gradu ili području.

Svaka prijava problema od strane građana i građanki, biće anonimna i vidljiva na samoj stranici, a obradom i prikupljanjem veće količine prijava ćemo moći pratiti trendove i upoznati javnost o tome da li se Popis stanovništva u BiH provodi u skladu sa propisanim pravilima. Osim toga, predstavnicima institucija i medija ćemo redovno slati izvještaje i statistike o prijavljenim problemima i tako omogućiti da uočeni problemi i zloupotrebe na stranici popismonitor.ba dobiju pažnju javnosti kakvu zaslužuju.

¨Pokušavamo omogućiti građanima i građankama da se aktivno uključe u procese monitoringa Popisa 2013. godine u BiH, i time u svoje ruke preuzmu brigu da procesi oko popisa proteknu bez zloupotreba i grešaka. One se, na žalost, mogu očekivati u okviru ovog procesa, za koji smatramo da nije dovoljno dobro pripremljen od strane odgovornih institucija. Sama činjenica da su građani i građanke pokazali veliko interesovanje i postavili brojna pitanja o popisu nakon otvaranja kontakt mailova i kontakt telefona, pokazuje da oni do sada nisu bili dovoljno informisani i često ne znaju osnovne informacije o popisu. Ono što zabrinjava jeste upravo činjenica da, uprkos velikoj pažnji javnosti, popisni proces ne teče po planu i da su jasno uočljive velike mogućnosti kompromitacije integriteta cijelog procesa. Nadamo se da će Popis monitor i ova alatka omogućiti da se ovi problemi evidentiraju i adekvatno riješe, kako bi njihovi efekti na rezultate popisa bili što manji”, rekao je Boris Brkan, iz Udruženja građana “Zašto ne”.

Na stranici također možete pronaći brojne odgovore na najčešće postavljena pitanja građana o popisu.

“Platforma ima dva osnovna cija, to je informiranje građana o popisu, a s druge strane ona omogućava prijavljivanje i mapiranje problema koji se pojave tokom provođenja popisa od 1. do 15. oktobra. Kampanja je lansirana prvenstveno zbog nedostatka informacija o popisu. Zvanične institucije do sada nisu dale mnogo informacija o samom procesu, objavile su neka najčešća pitanja na svojoj web-stranici i trenutno provode kampanju koja govori kada će popis biti proveden, a to nije ono što građane najviše interesira. To potvrđuje i veliki broj pitanja koja su nam građani postavili putem e-maila ili na uličnim akcijama”, kazao je novinarima urednik informativnih portala Udruženja građana Zašto ne, Dalio Sijah.

Građani su uglavnom postavljali pitanja koja nisu političkog karaktera i koja se ne vezuju za izjašnjavanje o naciji/etničkoj pripadnosti, vjeri i jeziku. Na PopisMonitoru se nalazi više od četrdeset pitanja i odgovora. Aktivisti UG Zašto ne su se često susretali i sa pitanjem: Gdje se ovdje glasa? Ovo dovoljno govori o tome da ipak nisu informirani na adekvatan način.

Ništa od rezultata popisa u ovoj godini

Jedinstveni program obrade podataka popisa stanovništva 2013. godine u Bosni i Hercegovini nije ni jučer usvojen, kako...

Istinomjer

Objava prvih rezultata popisa stanovništva 15. juna

Zamjenik direktora Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine Fadil Fatić kazao je danas u obraćanju poslanicima i delegatima članovima Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne...

Istinomjer

Konačni rezultati popisa stanovništva u BiH od naredne godine

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine (BiH) će prve konačne rezultate popisa stanovništva, koji je trajao od 1. do 15. oktobra 2013. godine, početi objavljivati naredne godine, a prvi rezultati...

Istinomjer