Krug 99: Popis stanovništva između statističke činjenice i društvenih i političkih konsekvenci

Govoreći kao uvodničar na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 na temu “Popis stanovništva između statističke činjenice i društvenih i političkih konsekvenci”, Žiga je istakao da se u svim sređenim društvima popis doživljava kao veoma važna činjenica, jer je to način da se dođe do validnoga uvida u to s čime jedno društvo u datom trenutku raspolaže, počevši od ljudskih potencijala, demografskih trendova, nataliteta, mortaliteta, starosne strukture stanovništva.

Uvjeti za EU

“Tako smo svjedoci da u BiH neko sebi uzima za pravo da osporava neke bitne identitetske odrednice nekom drugom, ili da ga se zaplašuje, ako se izjasni kao Bošnjak, da će izgubiti dvojno državljanstvo, a može biti bilo koja druga nacionalna pripadnost. Time se ne služe samo političari, već vrlo često za tim posegnu i kvazi analitičari, pa nerijetko i vjerski lideri”, kazao je Žiga.

Ističući kako smatra da će se nakon popisa suziti prostor za manipulisanja na etno nacionalnom principu, Žiga je kazao da će tada svi koji su skloni takvim izjavama biti veoma stiješnjeni, jer će biti veoma teško braniti takve izjave.

Ovaj popis stanovništva ima posebnu važnost, jer će omogućiti državi BiH da ispuni nekoliko uslova za odvijanje procesa integracija u Evropsku uniju, rekao je politolog i profesor Mirko Pejanović. Nakon popisa postojaće elementi i instrumenti da se svi nivoi vlasti u BiH bave razvojnom politikom Bosne i Hercegovine.

“Valja nadići neke ekstremne pristupe popisu stanovništva, neke negativne politizacije. Građani BiH imaju samosvijest o svom kulturnom identitetu, koji jezik govore i kako se on zove. Imaju i o vjerskom identitetu, i naravno imaju i o nacionalnom. Mislim da nema mjesta strahovima da će neko oduzeti pravo građaninu da se izjasni onako kako je njegova volja”, rekao je Pejanović.

Pripreme popisa su u završnoj fazi, materijal se distribuira, a negdje je već distribuiran, rekao je direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović. Problem koji se pojavio jeste onaj sa odustajanjem popisivača, jer ih je već odustalo približno 18 posto.

Popisivači odustali

“Taj dio se nadomješćuje iz rezervi koje imamo. Taj proces je u toku, a možda ćemo morati organizovati i dodatne obuke za popisivače. Ne mogu reći zašto odustaju popisivači”, rekao je Milinović.

Cijena jedne popisnice je 2,20 KM u urbanom području, a 2,50 KM u ruralnom području, a Milinović je istakao kako je cijena veća nego i u susjednim zemljama Srbiji i Hrvatskoj, podsjetivši da je prosječna plata u Hrvatskoj veća nego u BiH. On je prokomentarisao i navode popisivača koji su odustajali, zbog kako su naveli “nelogičnosti koje se javljaju prilikom popisivanja ispitanika”, gdje popisivač ne traži identifikacione dokumente od ispitanika, a popisuje sve koji se zateknu u kući, pa čak i ako nisu ukućani.

“Popisivač popisuje sve osobe koje se zateknu u kućanstvu, sve članove kućanstva. Ne tražimo nikakav dokument na uvid. Svaka osoba za sebe ili nositelj kućanstva koja daje podatke, ona daje matični broj za sve osobe, kao i imena i prezimena. Popisnica za stan i kućanstvo jeste malo kompliciranija, ali popisivači su imali adekvatnu obuku od pet dana, gdje im je objašnjeno kako da postave pitanja i kako da ih pojasne”, kazao je Milinović.

(Oslobođenje)

Ništa od rezultata popisa u ovoj godini

Jedinstveni program obrade podataka popisa stanovništva 2013. godine u Bosni i Hercegovini nije ni jučer usvojen, kako...

Istinomjer

Objava prvih rezultata popisa stanovništva 15. juna

Zamjenik direktora Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine Fadil Fatić kazao je danas u obraćanju poslanicima i delegatima članovima Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne...

Istinomjer

Konačni rezultati popisa stanovništva u BiH od naredne godine

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine (BiH) će prve konačne rezultate popisa stanovništva, koji je trajao od 1. do 15. oktobra 2013. godine, početi objavljivati naredne godine, a prvi rezultati...

Istinomjer