Popismonitor u Banjaluci

akcija banjalukaU Banjoj Luci je danas održana ulična akcija pod nazivom “Popismonitor” koju organizuje Udruženje građana Oštra Nula kao dio koalicije Jednakost koju čini 25 nevladinih organizacija iz cijele BiH.

“Cilj akcije je informisanje građana/ki o predstojećem popisu stanovništva. Na web stranici Popismonitora dostupne su sve informacije o popisu, a od 1. do 15. oktobra građani će moći prijaviti nepravilnosti počinjene od strane popisivača, kao i eventualne zloupotrebe tokom popisivanja”, izjavila je za agenciju Anadolija Dražena Lepir, predstavnica UG Oštra Nula.

Kroz direktnu komunikaciju sa građanima, aktivisti Oštre Nule odgovorali su na pitanja u vezi sa predstojećiim popisom.

“Bitno je napomenuti da tačan odgovor podrazumijeva davanje potpunih i ispravnih podataka i poznatih činjenica na svako postavljeno pitanje, a netačan odgovor ne postoji u slučaju izjašnjavanja o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti, kao i u slučaju izjašnjavanja o maternjem jeziku. Takođe, Zakon ne predviđa mogućnost da ovi podaci uneseni u popisnicu budu netačni ili neispravni”, pojasnila je Lepir.

Dodala je da su organizatori popisa dužni reagovati na svaku prijavu građana o eventualnim zloupotrebama popisivača i sankcionisati ih za takve radnje.

Lepir je ocijenila da je „žalosno što se u prvi plan predstojećeg popisa stanovništva u BiH stavlja nacionalna i vjerska pripadnost građana i time zanemaruju ostali podaci koji su od primarnog interesa za budući razvoj BiH, pogotovo ako se ima na umu činjenica da je posljednji popis u BiH izvršen prije 22 godine.

“Nastavljamo i sa kampanjom ‘Budi građanin/ka’ sa kojom smo počeli još proljetos, a namjera nam je da pokažemo da postoji veliki broj građana/ki koje se ne prepoznaju kao pripadnici tri konstitutivna naroda, koji su zastupljeni u Ustavu BiH, a ostali diskriminisani istim”, istaknula je Lepir.

Prema njenim riječima, izjašnjavanje građana o njihovom etničkom porijeklu od izuzetnog je značaja, jer bi ono predstavljalo dodatni pritisak na predstavnike vlasti u BiH da provedu presudu Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić – Finci i time iz Ustava BiH otklone diskriminatorske odredbe prema građanima koji nisu pripadnici jednog od tri konstitutivna naroda u BiH.

Ulične akcije će biti organizovane i u Prijedoru, Prnjavoru, Gradišci, Novom Gradu, Jajcu i Doboju. U sklopu ove kampanje, koalicija Jednakost će održati ukupno 30 akcija u BiH.

Ništa od rezultata popisa u ovoj godini

Jedinstveni program obrade podataka popisa stanovništva 2013. godine u Bosni i Hercegovini nije ni jučer usvojen, kako...

Istinomjer

Objava prvih rezultata popisa stanovništva 15. juna

Zamjenik direktora Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine Fadil Fatić kazao je danas u obraćanju poslanicima i delegatima članovima Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne...

Istinomjer

Konačni rezultati popisa stanovništva u BiH od naredne godine

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine (BiH) će prve konačne rezultate popisa stanovništva, koji je trajao od 1. do 15. oktobra 2013. godine, početi objavljivati naredne godine, a prvi rezultati...

Istinomjer